Baş ağrıları, tüm dünyada hekime başvurularda en sık dile getirilen ve teşhisinde de en fazla güçlük çekilen hastalık belirtilerinden biridir. Baş ağrıları bazen kendisi bir hastalık olarak değerlendirildiği gibi, bazen de altta yatan bir hastalığın belirtisidir. İnsanların %60–70’i hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Herhangi bir şikayetle doktora başvuran hastaların hemen yarısında baş ağrısı vardır.
Baş ağrılarının %80-90'i migren veya gerilim tipi baş ağrısıdır.. Gerilim tipi baş ağrılarında, zonklayıcı olmayan devamlı bir ağrı vardır, başlangıçta ensede olur, sonra mengene ile sıkıştırıyor gibi bütün başa yayılır, günlerce sürebilir, akşamları daha da artar, ense ve sırta doğru kaslar sertleşir. Hastalarda depresif bir yüz ifadesi olur. Bulantı-kusma-ışık-ses ve hareketle artış olmuyor. Şiddeti hafif-orta derecede oluyor. Kişi kendine migrendeki gibi sakin-karanlık ortam aramaz, açık havaya çıkmak ister, içi içine sığmaz. Medikal tedavisinde ağrı kesici- kas gevşetici ilaçlar ile stres ve anxiete giderici ilaçlar verilir. Özellikle kranial maniplasyon ve masaj ( elle tedavi ), bu tip baş ağrılarında çok etkilidir. Ayrıca boyun kaynaklı baş ağrıları olan hastalarda da servikal maniplasyon (elle tedavi) uygulanır.
Bu tedavi yöntemi henüz Türkiye’de yaygınlaşmamış olduğundan çok fazla bilinmemektedir. Dünyada ise yaygınlığı giderek artmakta olup, örneğin; İngiltere’ de doğal tedaviler arasında 1. sırada yer almaktadır.
Sonuç olarak, gerilim tipi baş ağrılarında medikal tedavi yanı sıra uygulanan kranial ve servikal maniplasyon (elle fizik tedavi) ve masaj, tedavide başarılı sonuçlar vermektedir. Elle tedavi sırasında baş-boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanmaktadır. Gerilim tipi baş ağrılarındaki kranial maniplasyon ve masaj tedavisi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürmektedir.